PRIIMTAS SPRENDIMAS DĖL NACIONALINIŲ STANDARTŲ
Data
2023 09 19
Įvertinimas

Periodinės peržiūros metu technikos komiteto LST TK 15 „Grūdai, grūdų produktai, duona, pašarai“ atstovai bendru sutarimu priėmė sprendimą dėl dviejų nacionalinių standartų: LST AOAC 922.06+AOAC 963.15:2003 (pakeistas žymuo LST 1944:2003) „Miltiniai kepiniai ir konditerijos gaminiai. Riebalų kiekio nustatymo metodai“ (su keitiniu ir pataisa) nacionalinio standarto statusą palikti nepakeistą dar 5 metams, o nacionalinio standarto LST ICC 159:1998 (pakeistas žymuo LST 1493:1998) „Malti kviečiai ir maltų kviečių produktai. Baltymų kiekio nustatymas. Artimosios srities infraraudonųjų spindulių atspindžio (AIrA) spektroskopija“ – statusą panaikinti.
2023 m. rugsėjo 15 d. Lietuvos standartizacijos departamento Biuletenyje Nr. 17 paskelbta informacija apie nacionalinio standarto LST ICC 159:1998 (pakeistas žymuo LST 1493:1998) „Malti kviečiai ir maltų kviečių produktai. Baltymų kiekio nustatymas. Artimosios srities infraraudonųjų spindulių atspindžio (AIrA) spektroskopija“ statuso panaikinimą. Vietoj minėto nacionalinio standarto rekomenduojama taikyti LST EN 15948:2021 „Grūdai. Drėgmės ir baltymų nustatymas. Metodas naudojant viso grūdo artimosios infraraudonojo spektro srities spektroskopiją“ ir LST EN ISO 12099:2018 „Pašarai, grūdai ir maltų grūdų produktai. Artimosios infraraudonosios spektrometrijos taikymo gairės (ISO 12099:2017)“.
Parengė Vilma Masalskytė